Вашингтон е подготвил план за битка с Москва до 2024 година

 

САЩ се подготвят за дълга битка с Русия. За това пише италианското издание La Stampa, позовавайки се на документ от администрацията на САЩ. Новият документ за Русия, пише изданието, е подготвен от Селест Уоландер, съветник на американския президент и директор на департамента за Русия в Националния съвет за сигурност. В близките дни с документа ще бъде запознат Барак Обама.

 

В документа се казва, че след разпадането на СССР Русия е била принудена да си сътрудничи със Запада. Но при конфликта през 2008 година в Южна Осетия е показала, че е “променила стратегията си и е готова да използва сила за защита на националните си интереси”, а това не устройва американския елит. Събитията в Украйна само потвърдили опасенията на Вашингтон. Американските аналитици стигнали до извода, че тази политика на Кремъл ще продължи минимум до 2024 година – толкова, колкото Владимир Путин ще бъде на власт, пише изданието.

 

Западът притиска Русия, а в същото време оказва икономическа и политическа помощ на съседите й, за да ги извади от руската орбита на влияние. Подкрепата за Украйна, според авторите на американския документ, ще се превърне в тест за единството на Запада. Затова ако към края на 2015 година Минските споразумения не се изпълняват, Европа и САЩ трябва да продължат санкциите за “неопределен срок”.

 

„САЩ планират да продължат сътрудничеството си с Русия в такива сфери, като неразпространение на ядреното оръжие, космическите изследвания и усвояването на Арктика, защото в противен случай може да последва “хаос или дори война”. Но докато президент на Русия е Владимир Путин Москва едва ли ще “даде заден ход”, затова Вашингтон моли всичките си съюзници да се подготвят за сериозна битка, която може да продължи още десет години”.

 

Това е планирал американският елит за близките 10 години.

 

Претенциите на САЩ не са толкова около присъединяването на Крим към Русия, а към претенцията на Кремъл да води самостоятелна политика.

 

САЩ е държава, която, от една страна, е най-могъщата на планетата, а от друга, след Афганистан и Ирак, започва сама да усеща, че потъва бавно, но продължително в собствената си система, която самата тя вече не може да контролира. Не й стигат ръцете за толкова много поразии, както се казва.

 

И други хора ВЪВ и ВЪН от Америка искат да променят Системата, но Америка се парализира от това и не дава и не дава.

 

А САЩ притежават огромни интелектуални ресурси, способни да се гмурнат в каквато и да е битка, ако им се плати.

 

Интересното в американския документ е друго: Русия не се обвинява в каквато и да е агресия, а в желанието й “да защити националните интереси на държавата си със сила”. А нима САЩ не използват сила?

 

Да, след Втората световна война светът наложи определени стандарти за “държавно поведение”. Явно в момента обвиняват Русия тъкмо в нарушаване на тези стандарти. Лошото е, че Русия едва сега, с толкова дълго закъснение, започва да се отърсва от отровната плесен, от която самата тя беше така жестоко гъбясала от времето на Елцин.

 

Случилото се с Украйна е само резултат от паузата, в която бе изпаднала Русия до преди години – липсата на целенасочена работа на Москва в държавите от постсъветското пространство, липсата на целенасочено пласиране на руските идеи в бившите социалистически страни така, както правят някои американски фондации по света и у нас…

 

Кремъл дълги години предпочиташе да работи единствено и само с елитите зад граница, вероятно в името на съвсем “прагматични интереси”. Е, сега вече се вижда и с просто око, че подобна изолирана и неотворена към гражданското общество в чужбина политика не носи никакви дългосрочни резултати.

 

Дано Русия отново, както по време на Втората световна война, а и по времето на СССР, отново се превърне в държава – носител на най-мощната свръхидея, на най-завладяващата идейна платформа, която да обедини около себе си всичко нормално и здравомислещо, което е останало по света.

 

Със сигурност Русия още ближе раните си, причинени от противниците на СССР, който бе накълцан безмилостно в идеен план. Затова руските политици, вероятно, се страхуват да издигат идеологически постановки.

 

Само правилната идеология е онази могъща сила, която е в състояние да взриви парализирания свят и да го превърне в нещо средно между танк и локомотив, пред които нищо не е в състояние да се изправи.

 

Ако на изборите победи Хилъри Клинтън, това означава, че бясната външна политика на Вашингтон ще продължи с още по-голяма сила. В щаба на Хилъри има толкова много “ястреби”, че прилича на свърталище на хищници от филм на ужасите. Ако победи кандидатът от Републиканската партия Доналд Тръмп, всичко ще зависи в кое лоби ще бъде гмурнат той. Но който и да влезе в Белия дом през 2017 г., той няма да подобри отношенията между САЩ и Русия. Това вече би трябвало да е ясно на всички. Американската олигархия няма да вкара в Белия дом човек, който би се противопоставил на огромните финансови апетити на самата световна олигархия.

 

Да, Русия още дълго и продължително може да си работи с разни и разнообразни елитни групи в Америка, които имат влияние в Конгреса или някакъв достъп до Белия дом. Да, Русия може бавно и полека да се опитва да набира инерция вътре в самата Америка. Но това вече ще прилича на обреченост.

 

Понастоящем американската преса денонощно крещи против Русия.

 

Бойният ритъм на барабаните вече е зададен и никой повече няма и намерение да го спира, защото хищниците вече усещат мириса на кръв.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;