Спор за това усвояваме ли или не еврофондовете и ще ни санкционира ли Брюксел възникна днес в пленарната зала на Народното събрание. БСП показа от парламентарната трибун, писмото на Европейската комисия, с което подкрепи твърденията си, че България е заплашена от санкции.  От ГЕРБ повториха тезата си, че атаката е част от предизборната кампания, съобщи БНР.
В декларацията Драгомир Стойнев обвини правителството, че е скрило писмото, а заместник-министърът на земеделието Васил Грудев е заплашил медиите, че ще ги съди:
Правителството се страхува от свободата на словото. Рухна най-успешният ви рекламен трик, че Европейската комисия подкрепя ГЕРБ.
Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че по времето на Орешарски Програмата за селските райони е била връщана.
За доработване с 426 забележки. И Министерството на земеделието направи чудеса, за да може тази програма да започне и вече да се разплаща.
Споровете за еврофондовете обаче преминаха в спорове за мандатите на Пламен Орешарски и Бойко Борисов. Корнелия Нинова подчерта:
Да припомним протестите, които народът се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. Това е единственият кабинет, заради когото 20 българи се самозапалиха. Всичките тези прехвърляния на  отговорности не решават проблема.
Цветан Цветанов опонира:
Българските избиратели казаха кой трябва да управлява и кой трябва да повтори управленски мандат и това е  премиерът Бойко Борисов. От 265 общини, 130  са на ГЕРБ. Идват избори. Вие имате ваша стратегия, нашата стратегия е да работим и да бъде чут силният глас на България чрез министър-председателя Бойко Борисов.
 
Пред депутатите министърът на земеделието Десислава Танева каза, че Програмата за развитие на селските райони не е спряна. Тя показа платежните нареждания, с които са били разплатени поредните суми по програмата. От април до сега по новата програма са били разплатени близо 200 милиона лева:
Можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от Комисията пари, платени по програмата, ако тя беше спряна. Не може. Какво е това писмо? Това писмо касае доклада на сертифициращия орган. Това писмо означава приемането на доклада на сертифициращия орган. Сметките от 2015 година са възстановени, но по процедурите следва да проведат допълнителни проверки, за да може този доклад на сертифициращия орган да се приеме от Комисията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;