Арменците в Турция живеят в страх след признаването от страна на бундестага на геноцида над арменците.
Те се опасяват от мъст и насилие, споделя AsiaNews.
Етническите арменци в Турция са около 100 000 и са като в капан в страната, обхваната от негодувание. Те очакват с тревога отмъщение от страна на ултранационалистическите групи в Турция, които ще се възползват от подкрепата на турската власт, спецслужбите и военните, пише изданието.
И всичко това е в резултат на яростното поведение на Ердоган след гласуването на геноцида над арменците от германския бундестаг.
В речта си Ердоган заяви, че може да изгони арменците от страната, без значение дали са с турско гражданство или са имигранти.
Турските арменци с безпокойство споделят, че в страната цари «атмосфера на страх».
Информационната политика на правителството е толкова «ненавистническа» спрямо арменците, че са възможни най-неочаквани последствия.
Бивш учител-арменец споделя, че арменците в Турция се чувстват като «заложници».
Според него, Турция не може да приеме това, че Германия е признала отговорността на Османската империя за унищожаването на арменците, при това е лишила Анкара от възможността да отрекат вината си.
В опита си да намали напрежението наместникът на Константинополския патриарх от Арменската апостолическа църква архиепископ Арам Атешян, който се кани да бъде бъдещият патриарх с подкрепата на Ердоган, изпрати дълго писмо да турския президент.
В него той пише, че резолюцията, приета от бундестага, «е предизвикала дълбоко съжаление в арменския народ».
Наместникът просто повторил това, което казал Ердоган, когато критикувал Германия. Меркел охарактеризира думите на Ердоган като «неприемливи».
Позицията на архиепископа е разбираема. Като бъдещ патриарх в Истанбул, той е длъжен да защити паството си от негативната реакция на турските националисти и ислямисткия екстремизъм на Ердоган.
Арменската преса е по-малко търпима към наместника.
Арменската диаспора призовава Атешян да действа като «истинска глава на Църквата Христова» и да се поучи от папа Франциск за значението на думата «мъжество». Те се позовават на думите на понтифика за Геноцида над арменците, изказани от папата на 12 април 2015 година в базиликата Свети Петър.

Тагове: ; ; ; ; ;