Даниел Ириарте

 

Изданието припомня, че в близкото минало, когато Турция бе залята от протести срещу Ердоган, той е заявил, че за протестите е виновна Германия, а турските следователи предположили, че няколко турски военни специалисти са били убити „чрез телепатия“, пише АВС.

 

 

Журналистът Даниел Ириарте отбелязва, че това е характеристиката на обкръжението на Ердоган: подобни предположения се приемат там насериозно, добавя авторът.

 

 

Ириарте подробно разказва: през 2006-2007 г. 4 сътрудници на турската компания ASELSAN са били открити мъртви. Полицията сметнала, че те са се самоубили. Но роднините на трима от загиналите не вярват в това обяснение, а смъртта на четвъртия е сметната за убийство дори от някои патоанатоми.

 

 

По заповед на Ердоган започнала нова проверка. Ако вярваме на вестник Todays Zaman, правителствените следователи направили следното заключение: военните са могли да бъдат подтикнати към убийство по пътя на телепатични атаки – била им внушена дълбока депресия. Заключението било прието от Ердоган и предадено на прокуратурата.

 

Защо премиерът и обкръжението му се увличат по конспирологията?

 

Според журналиста, те си блъскали главите над причините за антиправителствените протести и се хващали за екстравагандни теории – например, за международния заговор, начело на който стои еврейско „лоби“.

 

Припомняме, че Ердоган в близкото минало също заяви, че използването на цезаревото сечение при раждането умишлено се прилага с цел намаляване населението на Турция.

 

По-рано Бурхан Кузу от управляващата партия заяви: протестите в близкото минало бяха провокирани от Германия, за да се спре строителството на аерогарата в Истанбул, която ще надмине тази във Франкфурт.

 

Авторът отбелязва: същото обвинение е повдигнато и от икономическия наблюдател Булут, който твърдял също, че искали да убият Ердоган „чрез телекинеза“. Скоро след това Ердоган назначил Булут за старши съветник по икономика.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;