Въоръжените сили на САЩ провеждат контратерористични операции зад граница, в това число срещу групировките Ал- Кайда и Ислямска държава, в седем страни от Азия и Африка. Те оказват помощ в борбата с екстремизма на правителствата на още няколко африкански държави. Това уведоми лидерите на сената и палатата на представителите президентът на САЩ Барак Обама

 

В писмо, чийто текст бе разпространен от Белия дом, се казва, че въоръжените сили на САЩ продължават операциите срещу Ал Кайда и ИД в Афганистан, Ирак и Сирия.

 

Освен това, «през юли 2015 година правителството на Турция е разрешило да се разположат на нейна територия американски самолети» за нанасяне удари по позициите на ислямистите в Сирия.

 

Специални части от САЩ се намират в Сомалия, Йемен и Джибути, където водят борба с части на Ал Кайда и други терористични групировки.

 

За целта неголям брой американски военни специалисти оказват помощ на властите в Нигерия и Камерун.

 

Обама съобщи на лидерите на Конгреса, че американските военнослужещи влизат в състава на миротворческите сили и мисиите на военни наблюдатели на Синайския полуостров в Египет и Косово.

 

Достатъчно голям военен контингент на САЩ, около 2.2 хиляди човека, се намира в Йордания по молба на нейното правителство «с цел поддържане на сигурността и стабилността в региона».

 

Администрацията на Обама има намерение да отдели за 2017 финансова година за военни нужди $ 582.7 млрд, което е с 0.6% повече, отколкото текущата година.

 

От сумата в базовия бюджет Пентагонът ще насочи  $58,8 млрд зад граница, в това число в Афганистан, Ирак и Сирия.

 

За борба с ИД ще бъдат похарчени $7,5 млрд, което е с 50 % повече от настоящата година.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;