Пентагонът разследва нанасянето на авиоудари от американските ВВС по позициите на съюзната групировка в Сирия, бореща се с Ислямска държава, съобщи вестник  Wall Street Journal, позовавайки се на Министерството на отбраната на САЩ.

 

По данни на изданието, инцидентът е станал в края а май близо до сирийското населено място Ал Маара. Както потвърди за изданието представител на Централното командване на ВС на САЩ, под един от ударите на воюващите срещу ИД е попаднала бригадата Mutasim Brigade.

 

 

«Първоначално се съобщи за това, че са загинали четири бойци от ИД, — каза за изданието представител на Централното командване на ВС на САЩ полковник Патрик Райдър. Според него, разследването на инцидента вече е стартирало. 

 

«Продължаваме нашата подкрепа към борещите се с ИД сили и ще използваме на практика всички получени в резултат на разследването уроци за повишаване на ефективността на нашите операции в бъдеще», — отбеляза Райдър.

 

Както съобщава изданието, това е първият случай на признаване от Централното командване на САЩ, че са нанесени удари от американските ВВС по приятелски сили и «е най-сериозният до момента провал в сътрудничеството със силите на арабите-сунити в северна Сирия».

 

 По-рано лидерите на пострадалата част съобщиха за медиите, че в резултат на удара на ВВС на САЩ са загинали десет бойци. Пентагонът потвърди факта, че е стреляно в района Ал-Маара, но заяви, че са ударени две бойни части на ИД, унищожени са два броя брониран транспорт и един автомобил на джихадистите.
«В случая силите на коалицията вече са разбрали, че вероятно са ударили своите няколко дена по-късно», — поясни представител на Пентагона слез разпространената информация. 
Изданието отбелязва, че не разполага с потвърдена информация за броя на загиналите в резултат на удара на ВВС на САЩ.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;