10.06.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН —Председателят на германския парламент Норберт Ламерт осъди заплахите срещу германските депутати от турски произход след като Бундестагът прие през миналата седмица резолюция, обявяваща кланетата от 1915 г. на арменци от османските турци за Геноцид, съобщава “Ройтерс”.

 

 

 

 

 

 

11111

 

 

 

След приемането на резолюцията са били отправени смъртни заплахи и словесни атаки срещу германски политици с турски корени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че германските депутати от турски произход, които гласуваха „за” резолюцията, са със „замърсена кръв” и че тяхната кръв трябвало да бъде тествана в лаборатория.

 

 

» Всеки човек, който се опитва да оказва натиск върху отделни депутати със заплахи трябва да знае,че атакува целия парламент”, подчерта Норберт Ламерт пред Бундестага, предизвиквайки бурните аплодисменти на германските депутати.

 

 

 

Ламерт изтъкнал, колко е бил шокиран от факта, че заплахите срещу депутати са били подкрепени от високопоставени политици и посочил, че парламентът ще отговори с всички налични правни възможности.

 

 

 

„Не бих си и помислил, че е възможно през XXI век, демократично избран президент да се обвърже с критика към демократично избраните депутати в германския парламент и да изрази съмнения, относно техния турски произход, както и да твърди, че кръвта им е замърсена”, отбелязал председателят на Бундестага.

 

 

 

 

Както съобщава агенция DPA сред присъстващите на заседанието на Бундестага, които бурно са аплодирали речта на Норберт Ламерт, е била канцлера на Германия – Ангела Меркел. Според информационната агенция, за Бундестага е необичайно представители на правителството да аплодират немските депутати и то – публично.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Източник:http://gantegh.agbubulgaria.org/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;