Американският президент Барак Обама нарече масовото убийство в нощен клуб в Орландо  «терористичен акт» и «акт на омраза» срещу хомосексуалната общност. Той призова американците са решат дали това е «страната, в която ще живеят», съобщи Bloomberg.

 

29-годишен гражданин на САЩ застреля 50 души и рани още 53 в гей клуб в Орландо, Флорида, по-късно той бе застрелян от полицията. Нападението стана в нощта на събота срещу неделя, 12 юни 2016.

 

Омар Матин, авторът  на най-големия терористичен акт в САЩ след 11 септември, според семейството му е бил нестабилен и склонен към насилие. Два пъти е бил разпитван от ФБР за предполагаеми връзки с терористични организации, но без да бъдат открити доказателства, съобщи Bloomberg.

 

Омар Матин е бил служител на G4S Plc, британска охранителна компания с клиенти в над 100 страни, включително правителството на САЩ, съобщи Bloomberg. Компанията потвърди, че Матин е работел за нея от 10 септември 2007. Според G4S по време на нападението не бил на работа. G4S казва, че сътрудничи на разследването.

Тагове: ; ; ; ; ;