Миланският вестник  Il Giornale публикува като безплатно приложение първият от осемте тома на «Майн Кампф» («Моята борба»») на Адолф Хитлер с тираж 150 хиляди екземпляра.

 

Заедно с книгата изданието предлага превод на изследванията на американския публицист Уилям Ширер «Възход и падение на Третия Райх».

 

Публикацията провокира остра политическия реакция на Апенините.

 

В частност, посолствата на Израел и Русия изразиха «удивление» във връзка с публикуването на «Майн Кампф», а еврейската общност назова случилото се «неприлична постъпка».

 

Решението на изданието предизвика осъждане и от страна на много италиански политици, в това число от премиера на страната Матео Ренци, който в своя профил в Туитър нарече публикацията «отвратителна».

 

Главният редактор на изданието Алесандро Салусти заяви, че не бива да се страхуваме да четем този източник и да разглеждаме трагедията на XX век в общ исторически план.

 

Той поясни:

 

«За да се разбере как успя да се роди абсолютното зло, трябва да се обърнем към източника и да не се страхуваме за разглеждаме трагедията на XX век в общ исторически план».

 

Според изданието, «злото трябва щателно да се изучава с цел предотвратяване на повторни подобни трагедии и възраждане на същите възгледи в нова, замаскирана форма».

 

Вестник  Il Giornale принадлежи на Паоло Берлускони, брат на екс-премиера на Италия Силвио Берлускони. Коментаторите отбелязват, че нито един консервативен вестник, нито семейството на Берлускони не са си позволявали антисемитски изказвания.

 

На 1 януари 2016 година изтича срокът на авторските права на «Майн Кампф». Баварското правителство, което държи авторските права, вече 70 години отказва да предостави на когото и да било разрешение да се издава книгата на Хитлер, но след изтичането на срока подобно разрешение няма да бъде необходимо.

Петя Паликрушева

Бел.ред. Книгата «Майн Компф» тези дни бе забелязана в книжарница «Хермес» в Пловдив, въпреки законовата забрана в България да се популяризира и пропагандира фашистката идеология.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;