Властите в Германия са готови на значителни компромиси по отношение на Турция в това число в сферата на антитерористичното законодателство, за да се справят с кризата с мигрантите, съобщава вестник Telegraph , позовавайки се на дипломата от МВнР на Великобритания от 1980-те години Сибастиан Ууд.

«Кацлерът на Германия Ангела Меркел първо обрисува сделката от гледна точка на хуманитарната ситуация, посочвайки, че само 9 човека са потънали, за да може отрано да смекчи противодействието от страна на правозащитниците. Официалните лица зад кулисите започнаха да проявяват интерес към компромисни формулировки в антитерористичните закони», — цитира вестникът попадналата им дипломатическа преписка.

Според послания на дипломата, отсрочката по отношение на безвизовия режим за Турция и нейното съгласие да чака решението до октомври се обяснява с нежеланието на страните «да натягат обстановката прекомерно» преди предстоящия референдум за излизането на Великобритания от ЕС.

Както отбелязва изданието, Лондон има намерение да «запази настоящите визови изисквания за всички пристигащи от Турция, които желаят да посетят страната, независимо от това, какви споразумения другите участници в ЕС, влизащи в шенгенската зона, имат намерение да сключат с Анкара».

По-рано представител на ЕС заяви, че вкарването на безвизовия режим за гражданите на Турция не е възможно без изпълнение на всички искания на ЕС.

«Ако отмяната на визите не мине, импулсивият и раззразнителен президент на Турция Ердоган, склонен към разпалването на схватки, когато се чувства «предаден», може да изпълни заплахата си да «отвори» границите за мигрантите в Европа», — цитира изданието Ууд.

В преписката се подчертава, че мненията, изразени в нея са необходими за обмен на информация между посолствата на Великобритания и други страни и не са официално изявление на страните относно външната политика.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;