Focus: Западна Европа не гори от желание да защити «изплашените» прибалтийци

Дата на публикуване: 13 06 2016, 07:12


 Понастоящем НАТО провежда едни от най-големите маневри от времето на студената война. В тях участват няколко хиляди войници от 20 страни — членове на Североатлантическия алианс. Сигналът е ясен: трябва да се защити източният фланг на Европа, пише изданието.
Може би ви се струва, че по този въпрос цари единство между партньорите от НАТО. Зад затворените врати, обаче, са чува ехото от гръм. Според изявленията на дипломати, САЩ трудно успяват да подтикнат европейските страни към засилване на войските на НАТО на изток.
Великобритания и Германия заявиха, че ще изпратят по хиляда войници за провеждане на съвместни операции. Вашингтон на свой ред ще изпрати батальон. Излиза, че липсва четвъртият контингент войски, за да се подкрепят изплашените прибалтийски държави.
Затова САЩ трябва да се замислят над план Б. През лятото ще се проведе срещата на НАТО. Високопоставен полски политик, който е  наясно с предстоящите преговори, каза следното:
«Това е последната среща за Обама на НАТО, затова САЩ искат тя да бъде преведена успешно. Те ще се погрижат да се намери четвърти участник, който да изпрати военен контингент. Вероятно това ще направи Канада».

 

Канада вече разположи в Полша 220 войници, а вече разглежда и възможността да изпрати допълнителни части.

 

«Понастоящем Канада обмисля възможността да участва в отбранителната дейност на алианса и да се присъедини към политиката на сплашване», заяви канадски представител на Министерството на отбраната.

 

Защо европейските страни са толкова нерешителни, пита изданието.

 

На нима въпросът за сигурността на източния фланг не ги засяга повече от канадците, продължават въпросите.

 

За това има две причини: първо, вътре в НАТО вървят спорове относно насоката на дейност на алианса.

 

Вашингтон и прибалтийските държави искат да се противодейства на Путин.

 

Страните от Западна Европа на свой ред открито заявяват за провеждане на операции в Африка и Средния Изток, за да се отстранят причините за кризата с бежанците.

 

Второ, някои членове на НАТО — такива като Италия и Франция — съкращават разходите за отбрана. Това предизвиква недоволство сред консервативните политици, най-напред от страна на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

 

Той упреква европейските страни, че те охотно приемат предложението на Вашингтон за защита, но не са готови да предоставят войска и финансова подкрепа.

В ефир на 11 юни 2016 година.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий