Лидерът на английската Асоциация на футболните фенове Кевин Майлз настоява Русия да бъде изключена от шампионата на Европа по футбол заради поведението на руската агитка. Това заяви той в интервю за The Telegraph.

 

Според него, на европейското първенство през 2000 г. Англия е била заплашена от изключване заради поведението на феновете извън стадиона, но те те са се държали «къде-къде по-малко твърдо» в сравнение с руснаците по улиците на Марсилия.

 

«Щом участието на Англия през 2000-та година бе поставено под заплаха заради значително по-малки проблеми с поведението, то е логично да се постави под въпрос по-нататъшното участие на Русия в този турнир, позовавайки се на това, което видяхме на стадиона», — заяви той.

 

 

 Той отбеляза също, че подобни безредици не би имало, ако Русия и Англия не играеха един срещу друг или ако мачът бе прехвърлен на друг стадион.
Освен това, Майлз се оплака от местните любители на футбола, прехвърляйки върху тях вината за нападенията над англичаните.

 

«Няма никакво съмнение в това, че групите на местните планираха и осъществиха атака над английските футболни фенове просто защото те са английски футболни фенове», заяви той.

 

Руските футболни фенове, както твърди той, са направили същото: те са били добре организирани и «са изглеждали така, сякаш са тренирали с месеци».

 

Полицията, както счита Майлз, също се е държала неправилно: тя «не направи нищо», за да предотврати боевете, не можа да осигури сигурността на нужното ниво.

«Полицията само пусна сълзотворен газ там, където имаше безредици, но без да различава жертвата от правонарушителя», — поясни той.

 

В края на краищата никой не е бил арестуван, твърди Майлз.

 

Той счита, че заради това руснаците си мислят, че ще им се размине и скоро отново ще нападнат някого.

 

По отношение на вината на англичаните за безредиците техният лидер не каза нищо.

 

Мачът между Русия и Англия се проведе на 11 юни на стадиона в Марсилия и завърши 1:1. Феновете на отборите спретнаха масов бой помежду си преди, по време и след мача.  (бел.ред. «и преди» хахха 🙂 превантивно)

 

В частност, в последните минути на мача руските фенове се врязаха в сектора на англичаните.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;