Планирането на новия световен ред нерядко се приписва на затворени организации, в които участват влиятелни представители на световния елит.

 

Агенция Sputnik подготви обзор на петте най-популярни тайни общества.

 

Билдербергският клуб

 

По време на ежегодните заседания на Белдербергския клуб, в който участват силните играчи в света, не се водят протоколи и не се допуска присъствието на журналисти. Там може да се попадне само с лична покана, забранено е да се разгласява съдържанието на дискусиите .

 

 

Поредното, 64-то закрито заседание на клуба ще се проведе в хотел Taschenbergpalais в Дрезден от 9 до 12 юни.
Известно е, че на заседанието ще присъстват ръководителят на МВФ Кристин Лагард, екс-държавният секретар на САЩ Хенри Киниджър, бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреус, екс-главнокомандващият обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Бридлав и бившият ръководител на британското разузнаване МИ-6 Джон Соерс.

 

Бохемският клуб

 

Всеки юли, започвайки от 1899 година, в елитното място за отбих «Бохемската гора» в Калифорния се събират само мъже — членове на тайния Бохемски клуб. Сред тях са бивши президенти, успели бизнесмени, хора на изкуството, собственици на средства за масова информация.

 

Девизът на клуба е «Паяците, плетящи паяжина, не стъпват тук».

 

На територията на Бохемската гора са формирани «лагери» в зависимост от това, в какви сфери участват представителите. Има и амфитеатър за две хиляди човека, на чиято сцена се провеждат театрални представления.

 

Символ на Бохемската гора е совата. 9-метрова сова от цимент от изваяна и разположена пред езерото в средата на гората, където се извършват различни ритуали. Там се намира статуята на католическия светец Йоан Непомуцки, национален светец на Бохемия, удавил се във Вълтава.

 

Той се счита за покровител на клуба. Според легендата смъртта му е насилствена, след като отказва да разкрие тайната на изповедта на чешката кралица.

Съветът по международни отношения

 

Това е частна американска организация, занимаваща се с изследването на външнополитическите въпроси и един път на два месеца издава списанието Foreign Affairs. В организацията влизат над 4900 човека, сред които високопоставени чиновници, известни учени, бизнесмени, журналисти, юристи.

 

Считат го за най-влиятелния мозъчен център в САЩ, а понякога го обвиняват в заговор с цел създаването на световно правителство.

 

Тристранната комисия

 

 

 

Организацията е създадена през 1973 година от Дейвид Рокфелер. В работата й участват представители на политическите, деловите и научните кръгове от Северна Америка, Западна Европа и Азия (Южна Корея и Япония).

Целта на Тристранната комисия е «съдействие за по-тясно сътрудничеството между ключовите развити региони в света, които имат общи лидерски отговорности за международната система».

 

Но бившият сенатор-републиканец Бари Голдуотър в своята книга «Без извинения» описва дейността на организацията като опит «да се обединят четирите центъра на влас: политически, паричен, интелектуален и духовен» с цел създаването «на световна икономическа сила, превъзхождаща властта на политическите правителства».

 

Работна група по търговска енергетика

Commercial Energy Working Group е влиятелна лобистка група в САЩ. Не е известно чии интереси представлява, няма сайт, нито акаунти в социалните мрежи.

 

Групата действа чрез вашингтонската фирма Sutherland Asbill & Brennan. В документите на компанията тя е обозначена като «група от различни търговски фирми в енергийния отрасъл», но кои именно — не се уточнява.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;