Журналистите от вестник Telegraph твърдят, че сирийските власти са предали на британските парламентаристи списък с чужденците, воюващи на страната на терористичната групировка Ислямска държава в Сирия.

 

Списъкът, в който присъстват 25 граждани на Великобритания, граждани на Германия и на други страни, е притежание на изданието. Споменатите лица «подлежат на ликвидация», но някои от тях вече са убити от правителствените войски или по време на авиоударите на коалицията начело със САЩ.

 

В частност, в списъка фигурира боецът от Великобритания, известен като Джихади Джон, който екзекутира американския журналист Джеймс Фоули през 2014 година. През януари той бе убит по време на авиоудар на ВВС на САЩ.

 

 

Освен това, споменава се действащия във Великобритания радикален проповедник Омар Бакри Мохамад, който се счита за един от главните вдъхновители на ислямския екстремизъм в кралството.

 

Според директора на Центъра за изследване в областта на сигурността и разузнаването Антъни Глис, предаването на списъка доказва опитите «да се създаде доверие към правителството и едновременно да се даде на Дейвид Камерън допълнителен повод за тревога около сигурността в региона».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;