Русия отбелязва националния си празник — Деня на независимостта. В цялата страна има тържества, а по-късно вечерта ще има и празнични салюти, предаде кореспондънтът на БНР в Москва

Въпреки лошото време в Москва гражданите и гостите й отбелязват масово националния празник на страната, който през 2002 година беше определен от президента Владимир Путин като Ден на Русия.

 

На този ден преди 26 години първият руски демократично избран президент Борис Елцин поема пътя към независимостта на Русия след започналия в началото на 90-те години процес на разпадането на Съветския съюз.

 

Оценките за този период са противоречиви и будещи сериозни коментари, дали с този ход на Елцин не е бил разбит Съветския съюз, който е смятан днес от повечето руснаци като добре изградена държава.

 

Неслучайно лидерът на комунистите Генадий Зюганов, преди дни предложи Денят на Русия да бъде преместен от 12 юни на 28 юли, когато Русия приема християнството. От Кремъл обаче коментарът беше, че на 12 юни все пак е била възстановена руската държавност и суверенитет.

 

В неделя във всички по-големи градове жителите им се опитват да поставят рекорд за Гинес като пеят масово химна страната, което символизира единството на Русия.

 

 

По традиция на днешния ден президентът  Путин  връчва премиите на заслужили представители на културата. Той отбеляза, че многовековният път на Русия и победите във войните, които е извоювало руското общество, е свързано с историята на съвременна Русия, миналото й, както и съдбата на великите им предшественици.

Тагове: ; ; ;