В интервю, публикувано под заглавие «България не може да предложи острови», министърът на външните работи Даниел Митов отговаря на въпроси, свързани с бежанската криза. Резюме на интервюто, отпечатано в днешния брой на австрийския ежедневник «Ди Пресе», е публикувано в емисията на информационната агенция АПА и в днешните броеве на вестниците «Курир» и «Залцбургер нахрихтен», предаде БТА.

 

«И България е за репатриране. Това е разумен начин за демотивиране на нелегалните икономически мигранти», казва Митов, споделяйки идеята за прилагане на австрийския модел, при който бежанците да бъдат прехващани още в Средиземно море и връщани обратно или приемани на определени острови, например Лесбос, за регистрация и разпределение.

Положително по света има модели, от които можем да се поучим. Но България не може да предложи острови. Двадесет и осемте членки трябва да водят този дебат в рамките на ЕС», заявява Митов.

 

Външният ни министър посочва и какви стъпки трябва да предприеме ЕС за решаване на кризата. Според него е необходима по-голяма интеграция за обща защита на външната граница на Съюза, уеднаквsване на бежанските и интеграционните системи, както и сключване на споразумения между ЕС и трети страни за връщане на нелегалните мигранти.

 

«Към бежанците, нуждаещи се от международна закрила, имаме задължения, които трябва да решим с фронтовите държави: Турция, Ливан, Йордания и други страни. Към икономическите мигранти нямаме задължения», казва Митов.

 

По думите му ЕС трябва да отвори легални пътища за мигрантите търсещи убежище, но и да се спре нелегалното влизане в държавите-членки. Митов поставя въпроса, че капацитетът на евросъюза е ограничен, а социалните системи на страните могат са застрашени при по-голям беженски натиск.

 

«Вниманието ни трябва да е насочено към спазване на границите и спиране на доходите на трафикантите. Безпощадно трябва да разрушим мрежите им. Защото с печалбите си те финансират частично терористични организации», коментира българският министър, който допълва, че квотите не решават проблема, а мотивират повече хора да дойдат в ЕС.

 

Според Даниел Митов Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. има нужда от преработка, тъй като е писана за хора, които бягат от комунистическите режими и не се отнася за маси от хора.

 

За санкциите срещу Русия той каза, че те са единственият инструмент, с който разполага ЕС, за да повлияе на поведението на Русия.

 

«Ние не желаем военно, а мирно и дипломатическо решение, стабилизация на Източна Украйна», заявява Митов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;