Постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин предложи на делегацията на Украйна да внесе в Съвета за сигурност към ООН проек за резолюция за изпращане на миротворческа мисия в източната част на страната, за да докажат сериозността на намеренията си. Това той съобщи за РИА Новисти.

 

По-рано по време на заседанието на СБ към ООН в защита на мирните жители във въоръжените конфликти замминистърът на външните работи на Украйна Сергей Кислица отбеляза бездействието на Съвета за сигурност към ООН относно изпращането на мисия в източната част на страната в отговор на молбата на Киев.

 

Постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин в своето изявление отговори на това, подчертавайки, че предложение за мисия на ООН в СБ «просто не е постъпвало». След края на заседанието украинският представител нарече изявлението на руския си колега «долна лъжа».

 

Коментирайки ситуацията, Чуркин допусна, че «украинските дипломати не разбират как функционира ООН», защото регистрираните от секретариата на организацията документи не означават сигнал към каквито и да било действия от страна на СБ или Генералната асамблея.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;