1Командването на специалните операции на САЩ (SOCOM) проучва възможността за сътрудничество с американски фирми, които ще произвеждат руско оръжие, потвърди за вестник Washington Post представителят на  SOCOM Мат Алън.

 

По-рано изданието  Tampa Bay съобщи, че SOCOM е американска компания, която има интерес да произвежда АК и друго «нестандартно» за САЩ и съюзниците от НАТО оръжие.

 

«Проучваме възможността за производствени бази на САЩ за този вид оръжие, което се използва от много от нашите задгранични партньори», — каза Алън.

 

Под «нестандартно» оръжие се разбира автомат АК, снайперистка винтовка СВД, руски картечници със среден и голям калибър, а също авиовъоръжение с калибър 14.5 мм, пише изданието.

 

 

Според Алън, производството на такова оръжие от американски компании ще означава не само добро използване на бюджетните средства, но и ще се отрази положително на задграничните партньори, на които това оръжие е добре познато.

Той подчерта, че на този етап не е известно, каква ще бъде стойността на произведеното в САЩ «нестандартно» оръжие, доколко то ще бъде достъпно и качествено. Инициативата ще позволи на правителството на САЩ по-добре да контролира производството и дистрибуцията на този вид оръжие.

 Автомат Калашников (АК) е общовойсково оръжие, прието на въоръжение в СССР през 1949 година. Автоматът е разработен от Михаил Калашников. Понастоящем АК и различните му модификации са най-разпространеното стрелково оръжие в света.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;