Помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд по време на слушанията в сенатския комитет по международни въпроси заяви, че Вашингтон няма пари за борба с руските средства за масова информация, съобщи RT.

 

Според Нюланд, обемът на бюджетните средства, насочени към «борбата с руската пропаганда», е около 100 милиона долара. Към източниците за финансиране тя причисли Държавния департамент на САЩ, Агенцията на САЩ по международно развитие и Съвета по радиотелевизионното излъчване.

 

Тези пари, според Нюланд, отиват и за тренинги за журналисти, както и за подкрепа на рускоезичните организации в Прибалтика, в Украйна и в други съседни на Русия държави.

 

«Въобще не може да се сравнява с парите, които отделя Русия — минимум 400 милиона. Нивото на нашето финансиране на средствата за масова информация е по-ниско дори в сравнение с периода на студената война», заяви тя.

 

Всъщност, САЩ отделят за информационните си канали значително повече от 100 милиона долара.

 

В частност, само бюджетът на споменатия от Нюланд Съвет е 752 милиона долара. Това министерство контролира СМИ, финансирани от правителството на САЩ, в това число «Гласът на Америка» и «Радио Свобода».

Виктория Нюланд по време на Евромайдана в Украйна
Виктория Нюланд по време на Евромайдана в Украйна

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;