Някога процъфтяващата туристическа индустрия на Турция я очакват разрушителни последствия, липсата на туристи от Русия е една от причините за това, пише The Telegraph, позовавайки се на данни от Световния съвет по туризма и пътешествията (WTTC).

Очевидно е, че руснаците тази година няма да заминат за Турция и че туристите от Великобритания и Германия ще бъдат значително по-малко. Само тези три държави осигуряваха 12 милиона туристи от общо 36-те милиона, които ежегодно посещаваха Турция. Затова последствията за турската туристическа индустрия ще бъдат разрушителни», заяви за изданието президентът на Съвета Дейвид Скаусил.

 

Ситуацията в туристическия сектор в Турция се усложнява на фона на терористичните заплахи и политическите проблеми вътре в страната, а също заради войната в Сирия, отбелязва изданието.

 

«За последната година страната вече седем пъти е жертва на терористични атаки със смъртен изход — в това число във вторник тази седмица, когато в резултат на взрива на автомобил в Истанбул загинаха 11 човека. Турция е в сериозни разногласия с Русия след като свали нейния военен самолет», — припомня изданието.

 

Заради терористичните заплахи намаляха туристите и в други страни — Франция, Гърция, Египет и Тунис. Според WTTC, туристическата индустрия ще се върне в обичайното си русло едва 13 месеца след терористичните атаки.

 

Но Турция едва ли ще се върне в нормата — войната в Сирия усложнява всичко, пише изданието.

 

Според данни от медиите, заради недостатъчното клиенти в курортните градове на Турция са затворени много хотели, хората търсят работа. В Анталия, някога един от най-популярните туристически места, тази година има огромен спад на туристическия поток, който не е виждан с десетилетия.

 

Както съобщи агенция DHA, броят на руските туристи, посетили Турция от януари до май, е само 21 хиляди човека — почти 26 пъти по-малко в сравнение с аналогичния период миналата година.

 

Турските оператори съществено намалиха цените в опита си да привлекат клиенти.

 

Някои турове са с 56 % занижени цени.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;