Ледоразбивачът от ново поколение «Иля Муромец», построен за Северния флот на Русия, е пуснат във вода в Петербург, предаде руската преса.

 

Това е първият кораб от подобен клас, построен за Военно-морския флот на Русия за последните 40 години.

 

«Днес пускаме ледоразбивач с големи възможности. През есента ще бъдат готови нови кораби за арктическата зона. Всичко ще бъде направено в срок», заяви по време на церемонията генералният директор на държавното предприятие, чието дело е ледоразбивачът, Александър Бузаков.

 

Губернаторът на Санкт Петербург Георгий Полтавченко на свой ред отбеляза, че ледоразбивачът ще се използва за усвояване на полярните ширини и през 2017 година ще влезе в руския флот.

Началникът на техническото управление на МВФ на Русия контра-адмирал Игор Зварич заяви по-късно, че има висока вероятност Русия да започне серийно производство на ледоразбивачи от проекта 21180.

 

«Иля Муромец» е първият руски ледоразбивач, който може да се движи свободно както с носа, така и с кърмата или борда. Новият многофункционален морски съд е снабден със съвременна енергетична установка.

 

Корпусът на ледоразбивача може да се сравни с лед с дебелина един метър, а далечината на плаването е около 5.6 хиляди километра, което значително превишава общата дължина на Северния морски път.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;