Американският посланик призова румънците да се гордеят с разположените на тяхна земя американски системи за противоракетна отбрана

 

«Русия вече не е заплаха за Румъния след откриването на базата за противоракетна отбрана в Девеселу, защото руснаците знаят, че щитът не представлява заплаха за тях», — заяви посланикът на САЩ в Румъния по време на речта си по въпросите на румънско-американските отношения в университета  Ovidius в Констанца (Румъния).

 

Както съобщи румънската информационна агенция Mediafax, отговаряйки на въпрос на студент, заплаха ли е вече Русия за Румъния след откриването на база за ПРО в Девеселу, посланикът на САЩ в Бущурещ заяви:

 

«Отговорът на този въпрос е НЕ. И Румъния трябва да се гордее с това. ПРО не представлява никаква заплаха за Русия. Щитът защитава от ракетни заплахи, които могат да се появят извън пределите на европейското пространство, Иран например или други страни от Близкия Изток. Русия знае това, ние говорихме за това хиляди пъти, разочарован съм от руските коментари, в които се твърди обратното».

 

Отбелязваме, че цяла вълна от коментари на румънски политици и чиновници провокира изявлението на президента на Русия Владимир Путин, който каза, че Москва ще бъде принудена да предприеме ответни мерки, за да минимизира заплахата, свързана с разполагането на елементи на ПРО на САЩ в Румъния.

 

В Букурещ това бе оценено като заплаха и опит да се сплаши Румъния.

 

Екс-президентът на Румъния Траян Басеску открито заяви, че отрича истинността на твърденията на официален Букурещ и Вашингтон, че разполагаането на ПРО на САЩ в Румъния и Полша е «отговор» на действията на Русия.

 

Но какъв Иран, какви 5 лева, какъв швепс?!

 

Кога въобще Иран е заплашвал Румъния или страните от Балтика?!

 

А с какво ви заплаши Русия, по дяволите, та сте я обградили от всички страни?!

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;