Наложи се шведската армия да прекъсне военно-морските си маневри, които се провеждаха тази пролет недалеко от Стокхолм, пише изданието. Повод за това бе възможната «намеса» на чужди подводници. Но доказателство за присъствието на подводници в акваторията така и не успяха да се открият.

 

«Ние прекъснахме ученията заради показна подводна активност», — заяви представителят на Министерството на отбраната Йеспер Тенгрот.

 

Според него, в района на провеждането на маневрите разузнаването изпратило морски водолази, за да проверят странната подводна активност.

 

«На дъното бяха открити следи, но те нямаха никакво отношение към това», — отбеляза чиновникът.

 

Той дори подчерта, че «неизвестната подводна активност» — това е широко понятие, което не се ограничава само с подводници.

 

 

  Изданието припомня, че през есента на 2014 година Швеция е започнала мащабен, продължил над 8 дена, лов на «предполагаема руска» подводница. По-късно военните потвърдили, че «мини-подводница» наистина е нарушила шведските териториални води, но така и не са успели да установят нейния национален произход.
Миналата година шведското правителство обяви, че увеличава разходите по отбрана заради опасения, предизвикани от «военното възраждане» на Русия.
Освен това, страната, която не влиза в НАТО, започна по-активно да участва в ученията на алианса заради все «по-самоувереното» поведение на руските въоръжени сили в Балтика.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;