Евродепутатите призовават Европейската комисия да внесе предложения относно нелоялните търговски практики из цялата верига за доставка на храна, съобщи Euranet. Така може да се осигурят справедливи доходи за земеделските производители и по-голям избор за потребителите. Целта е постигането на честни и прозрачни отношения между производителите и дистрибуторите на храни.

 

Дисбалансът от неравномерното разпределение на приходите и неравнопоставеността на силите по веригата за доставки на храни, трябва спешно да бъде преодолян, гласи резолюцията, приета с 600 гласа „за“. Евродепутатите подчертават, че продажбата под производствената цена и сериозната злоупотреба от страна на големите вериги за търговия на дребно с основни селскостопански храни като млечни произведения, плодове и зеленчуци, заплашват дългосрочната устойчивост на производството на такива продукти в Европейския съюз.

 

Предприетите до момента инициативи не бяха ефективни. Затова ние правим нови предложения. Трябва да се направи повече, за да се подобрят отношенията между доставчиците и търговските вериги, особено с цел намаляване на „фактор страх“. Ние също така призоваваме Европейската комисия да направи повече по отношение на нови инструменти, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики – заяви докладчикът на Парламента Едварт Чесак и добави: Всички участници във веригата за доставка на храна трябва да имат еднакви права.

 

Земеделските производители и малките и средни предприятия са особено уязвими по отношение на нелоялните търговски практики. Те понякога са принудени да работят на загуба вследствие на неблагоприятни ценови договорености с по-силните страни, като поемат разходите от преоценка на стоките и отстъпки в супермаркетите.
Българският евродепутат Владимир Уручев представя подробностите по темата.

Тагове: ; ; ;