Eвропейските министри на вътрешните работи не се разбраха за отпадане на визите на нито една от страните кандидатки, предаде БНР. На заседанието си в Люксембург беше обсъдена визовата либерализация за Грузия, Украйна, Турция и Косово, препоръчана от Европейската комисия.
Ротационният председател на заседанието от Холандия министър Клаас Дейкхоф не обясни ясно кои са държавите наложили вето, нито техните мотиви:

 Много страни мислят, че Грузия може да мине, но няколко не са на това мнение. Ние като председателство можем само да преброим, дали се събират достатъчно гласове за мнозинство и ако не, както е в случая- да продължим да търсим решение на проблема. Колкото до останалите страни, те не изпълняват критериите на този етап и ще чакаме Еврокомисията да докладва, кога са ги изпълнили.

България беше сред силните поддръжници на отпадането на визите за грузински граждани. Германия, Франция и Италия обаче са против.

Държавният секретар по вътрешните работи на Германия Емили Хабер уточни пред журналисти:
Визовата либерализация е много важна за Грузия и нейните граждани. Но ние отново трябва да прегледаме гаранциите за коригиращи мерки в случай на масова злоупотреба с безвизовото пътуване.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;