Ако НАТО продължава да строи в Европа системи за противоракетна отбрана, то може да извърши най-голямата грешка в своята история, твърди изданието. Според журналиста Йохан Битнер, търпението на Москва не е безгранично.

 

Журналистът отбелязва, че в случай, че базата на ПРО в Полша бъде построена през 2018 година, то Москва може да се откаже от договора за ракетите със среден радиус на действие.

 

«В НАТО растат опасенията, че Русия може да се откаже от историческото споразумение едностранно. Но не е ли по-добре тогава НАТО спешно да замрази строителството на ПРО?», — пише Битнер.

 

Той отбелязва, че понастоящем противоракетните технологии на алианса са безпомощни срещу руските ракети, в същото време те могат да бъдат използвани за сдържане на Иран и КНДР, но нападението на последните срещу Европа е малковероятно.

 

За Москва политиката на НАТО е агресивна по отношение на Москва, твърди авторът.

 

«С други думи, НАТО се защитава от минималния риск от страна на Иран и Северна Корея и в същото време върви към максимален риск, защото по този начин принуждава Русия да увеличава ядрения си потенциал», — посочва Битнер.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;