Всеки 10-ти авиоудар на ВВС на САЩ и техните партньори от международната коалиция, извършени на територията на Ирак и Сирия, довеждат до гибелта на един мирен жител. Това съобщи вестник The Washington Post.

 

Според изданието, от началото на въздушната операция през 2014 година «са загинали 1239 мирни граждани».

 

«В резултат на всеки десети авиоудар загива един мирен гражданин», се казва в статията. Тези данни са в пълен разрез с официалната позиция на Пентагона.

 

Отговарящото за операцията в Близкия Изток Централно командване (СЕНТКОМ)  на Въоръжените сили на САЩ заяви, че всеки 309-ти авиоудар довежда до гибелта на едно гражданско лице.

 

«В резултат на 12.7 хиляди авиоудара на САЩ и партньорите в коалицията е потвърдена гибелта само на 41 мирни жители», — цитира изданието данните на (СЕНТКОМ), които са критикувани от много американски правозащитници, в това число и от воюващите в региона.

 

Вестникът подчертава, че «откакто е започнала военната операция през август 2014 година, Пентагонът не е изплатил обезщетение на нито един от роднините на загиналите в Ирак или Сирия».

В статията се казва, че «тези, които са изгубили своите роднини в резултат на авиоударите най-често нямат възможност дори да подадат жалба за извършените действия».

 

Често в подобни ситуации командването нарича причините за гибелна на мирните граждани «грешка» на пилотите.

 

 

Изданието публикува аналогични данни и за операциите в Афганистан.

 

До гибелта на един мирен жител през 2014 година е довел всеки 11-ти адиоудар, през 2013 година — всеки 12-ти адиоудар, през 2009 година — всеки шести.

 

Международната коалиция за противодействие на терористичните групировки, действащи в Ирак и Сирия, бе създадена под ръководството на САЩ през лятото на 2014 година.

 

Формално в коалицията участват 60 страни. В края на лятото същата година ВВС на коалицията започнаха бомбардировки по позициите на екстремистките групировки на територията на Ирак, а месец след това — в Сирия.

 

Операцията в Сирия на ВВС на коалицията е проведена без съгласието на Дамаск.

 

Значителна част от полетите и авиоударите по целите в Сирия и Ирак се извършват от американската авиация.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;