Киевският районен съд в Симферопол осъди активиста от Евромайдана Андрей Коломиец, обвинен в посегателство над живота на сътрудниците от «Беркут» по време на безредиците в Киев през 2014 година. Той е осъден на 10 години лишаване от свобода, съобщи пресслужбата на кримската прокуратура.

 

«Виновният ще бъде изпратен в изправителна колония със строг режим», — се казва в съобщението.

 

Установено е, че Коломиец, бидейки член на екстремистката организация Украинска въстаническа армия, УПА, по време на масовите безредици в Киев е извършил покушение над живота на двама сътрудници от кримските спецчасти «Беркут», хвърляйки бутилки със запалителна течност. Той е осъществявал и съхранение и превозване на наркотични вещества в особено големи размери.

 

Осъденият е признат за виновен за убийството на двама човека във връзка с изпълняваната от него служебна дейност, мотивирана от политическа и идеологическа ненавист.

 

През май миналата година евромайдановецът Александър Костенко бе признат за виновен в посегателство над живота на сътрудник от кримския «Беркут. Той бе осъден на четири години и два месеца лишаване от свобода.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;