ВМС на САЩ изпратиха самолетоносача Harry Truman от Персийския залив в Средиземно море, за да демонстрират силата и възможностите си пред Русия. Това съобщи в електронната си версия изданието Wall Street Journal.

 

Адмирал Брет Батчелдер заяви за американски журналисти, допуснати на борда на кораба, че става дума за «демонстрация на сила, която е признава да увери съюзниците на НАТО, че САЩ поддържат баланса на силите в Средиземно море», — пояснява изданието.

 

«Това е демонстрация на бойни възможности. Няма съмнение, че някой в момента ни наблюдава. А това е само нагледна демонстрация на това, на което сме способни», — цитира изданието адмирала.

 

Пентагонът казал под сурдинка на изданието, че прехвърлянето на Harry Truman е послание, адресирано към Москва.

 

«Самолетоносачът ще гарантира необходимото присъствие в Средиземно море, за да бъдат подложени руснаците на проверка. Неяснотата как САЩ ще постъпят с Harry Truman трябва да застави руснаците да помислят два пъти…», — цитира изданието думите на военен източник.

 

На 3 юни американските самолети от борда на самолетоносача Harry Truman нанесоха удари по ИД. За това съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на ВМС на САЩ, но без да се уточни къде точно са поразените цели.

 

Според източника, палубната авиация  е била задействана веднага, след като Harry Truman, който по-рано се намирал в Персийския залив, влязъл в Средиземно море през Суецкия канал.

 

Това са първите удари, нанесени от американците от самолетоносач по цели в Близкия Изток от 2003 година, когато САЩ и техните съюзници осъществиха нахлуването в Ирак.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;