Доброволческите батальони в Украйна трябва или да бъдат разоръжени, или подчинени на закона, пише в доклад на Организацията на обединените нации, изготвен от специалния докладчик по въпросите на извънсъдебните наказания след посещението му в Украйна, предаде руското издание «Взгляд»

 

„В Украйна съществуват редица склонни към насилие групировки, като „Десен сектор“, които, както е повече от видно, действат като самостоятелни сили, благодарение на официалното покровителство на държавата и при почти пълна безнаказаност както в Донбас, така и в останалата част от Украйна“, се казва в документа.

 

 

ООН изразява силната си тревога  около мащаба на прилаганите от тези групировки насилие и заплахи, оказване на натиск върху лица с различни убеждения, върху съдебната система и журналистите, съобщи ТАСС.

 

Според Организацията на обединените нации, държавата носи пряка отговорност за наличието и дейността на тези въоръжени групировки. ООН подлага на критика и факта, че доброволческите батальони са включени в състава на украинските въоръжени сили или в министерството на вътрешните работи, но без значение на предните факти те си остават безконтролни.

 

„Украинската държава много активно си взаимодейства с тези групировки, провежда съвместни операции срещу общия враг,  а това показва, че отговорността на държавата за действията на членовете на тези групи е напълно пряка“, пише в документа на ООН.  

 

ООН призовава властите в Украйна да разпуснат и да разоръжат всички незаконни „доброволчески батальони“ или „реално да ги включат в състава на редовните въоръжени сили при реален контрол и отговорност“.

 

„Ултранационалистическите групировки и други въоръжени формирования като „Десен сектор“, „Свобода“ и „Самоотбрана“ трябва да бъдат признати за незаконни и да бъдат разоръжени, разпуснати и привлечени към отговорност или подчинени на закона“, се казва в документа на световната организация.

 

„Насилието и заплите от страна на лидерите и членовете на тези групировки не трябва да срещат никакво съдействие от страна на държавата, а подстрекателството им към насилие и омраза към други общности следва да се наказва“, така завършва документът на ООН.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;