Канцлерът на Германия Ангела Меркел аплодира след речта му председателя на бундестага Норберт Ламерт, който яростно разкритикува изявлението на президента на Турция Реджеп Ердоган. Видеото от заседанието е публикувано в YouTube от телевизия Phoenix.

 

По-рано Ердоган заяви, че немските депутати от турски произход, които са одобрили резолюцията за признаването на геноцида над арменците, трябва да си направят кръвен анализ. Според него, техният произход е съмнителен.

 

Норберт Хамерт нарече невъзможно това, че демократично избран президент в 21 век обявява кръвта на депутати за «повредена».

 

«Всеки, който се опитва с помощта на заплахи да окаже натиск върху отделни депутати, трябва да знае, че той напада целия парламент», — подчерта той.

 

Миналият четвъртък бундестагът прие резолюция, която призна за геноцид престъпленията срещу арменците в Османската империя през 1915 година. Проектът за резолюция бе предложен от политика с турски корени Джем Оздемир. Впоследствие той и другите депутати заявиха за заплахи по техен адрес от страна на турските националисти.

 

Турция традиционно отхвърля обвиненията за геноцид над арменците, твърдейки, че жертви на трагедията през 1915 година са в това число и турци. Много държави и организации признаха факта на геноцида, в това число Русия, Швейцария, Франция, Полша, а също Европейският парламент и Световния съвет на църквите.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;