Европейският съюз има намерение да продължи санкциите против Русия още с шест месеца, независимо от това, че в последно време все по-голям брой държави са за отслабване на ограничителните мерки, съобщи изданието  Financial Times.

 

Дипломатите се опасяват, че въпросът може да породи конфронтация между страните, които призовават към преразглеждане на санкциите, например Италия, Франция, Унгария, Гърция и тези, които са за продължаване на ограничителните мерки — Полша и страните от Балтика.

 

Но източници за изданието от Брюксел съобщават, че европейските политици са склонни към продължаване на ограниченията, защото «най-миролюбивите» страни са решили да отсрочат преразглеждането на изискванията си до срещата на лидерите на ЕС през декември тази година. Решението за продължаване на санкциите може да бъде прието в близките две седмици.

 

Дипломатическите източници са подчертали, че вниманието на политиците от ЕС в момента е най-вече фокусирано върху кризата с мигрантите.

 

Именно затова привържениците на нормализацията в отношенията с Москва на този етап се сдържат да оказват по-нататъшен натиск върху другите страни по въпроса за отслабването на санкциите или съкращаване на сроковете от шест на три месеца.

 

По-рано главата на МВнР на Германия Франк Валтер Щайнмайер призна, че в ЕС расте съпротивата около продължаване на санкциите по отношение на Русия.

 

«Достигането на обща позиция по този въпрос ще бъде по-сложно, отколкото преди година», — заключи той.

 

Действието на ограниченията към Русия изтичат на 31 юли. Решението за продължаването на мерките ще бъде прието на срещата на Европейския съюз на 28-29 юни.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;