Космическата компания SpaceX потвърди, че е насочила финансови средства към американския сенатор-републиканец Джон Маккейн и члена на палатата на представителите на конгреса на САЩ Кевин Маккарти, които са за забрана за използване на руските ракетни двигатели РД-180, съобщи телевизия  NBC.

 

 

Порталът OpenSecrets.com, който се занимава с търсене източниците на финансиране на предизоборните кампании на федерално ниво в САЩ, е разбрал, че SpaceX е пожертвала за политическата кампания на Маккейн 10 хиляди долара, а също е внесла около 25 хиляди долара в института на негово име в Университета в Аризона.

 

Пак SpaceX е финансирала политическата дейност на конгресмена от Републиканската партия Кевин Маккарти, който е приятел на ръководителя на SpaceX Илон Маск и привърженик на отказа от руски двигатели от страна на САЩ, съобщава порталът.

 

САЩ използват руските двигатели РД-180 за ракетите Атлас V както за научни и изследователски мисии на НАСА, така и за извеждане в орбита на военни спътници.

 

По инициатива на сенатор Маккейн през 2014 година конгресът реши САЩ да се откажат от руските двигатели и да ускорят разработката на американските аналози, но тази забрана бе свалена в бюджетния закон, който влезе в сила през декември 2015 година и действа до октомври 2016 година.

 

Компанията SpaceX на базата на договор с НАСА осъществява товарни рейсове до Международната космическа станция и разработва пилотируем космически апарат. През април тази година тя получи правото да изстрелва военните спътници на САЩ.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;