Съдът в Белград е разрешил екстрадицията на бизнесмена Цветан Василев, съобщи БНР.  От решението обаче не следва незабавното връщане в България на собственика на фалиралата КТБ, защото то може да бъде обжалвано.

 

Адвокатите на банкера в изгнание са решени да изпратят разрешението на Висшия съд в Белград на Апелативния съд, който има сравнително кратки срокове, за да го потвърди или да отмени екстрадицията. След това идва политическата част на процедурата — финалната дума на правосъдния министър на Сърбия, който ще реши да бъде ли върнат в България и съден за източването на КТБ Цветан Василев.

 

Преди две години беше затворена и после обявена в несъстоятелност четвъртата по големина банка в България – Корпоративна търговска банка (КТБ) на българския бизнесмен и банкер Цветан Василев. Още тогава и централната банка, и прокуратурата обвиниха за ограбването на банката основния й акционер и главен шеф, изнасяйки данни, че той е раздавал на фирми и граждани, най-вече негови собствени компании, роднини и приятели, кредити без необходимите гаранции с ясното съзнание, че тези пари няма никога да бъдат върнати. Тогава беше установено, че в банката липсват над 2 млрд. евро. По силата на Закона за гарантиране на влоговете бяха изплатени над 1,5 млрд. евро на повече от 100 хиляди депозанти, като за това помогна и държавата, която изтегли нов външен дълг, тъй като във Фонда за гарантиране на спестяванията нямаше толкова много пари.

 

Банкерът беше задочно обвинен за присвояването на 206 милиона в края на юли 2014 година. Веднага беше обявен за издирване от Интерпол. В средата на септември 2014 година се предаде сам на властите в Сърбия и оттогава живее в централен хотел в Белград и периодично се подписва в централното полицейско управление като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие. Паспортът му е отнет.

 

При последно съдебно заседание по делото за екстрадирането му той каза пред български журналисти, че не иска да се връща в България, където се очаква да бъде задържан заради лошите условия в ареста и за пореден път се оплака, че е жертва на политически процес.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;