В центъра на Рига през нощта на 8 юни неизвестни повредили автомобил Panda Taxi; за хулиганството са заподозрени британци, в това число войници от НАТО, един от тях в състояние на алкохолно опиянение танцувал на покрива на автомобила.

 

Министерството на отбраната на Латвия потвърди неофициалната информация за това, че хулиганите са военнослужещи и граждани на Великобритания, съобщи Delfi.

 

 

Инцидентът се случил около 2.30 часа. Шофьорът на таксито оставил колата около Дома на Москва и тръгнал да пие кафе. Но когато се върнал, се оказало, че един човек танцува на покрива на автомобила му, втори се опитвал също да се качи на покрива, още двама снимали всичко това с телефоните си. Двамата хулигани, намиращи се в нетрезво състояние, били задържани от полицията. Според думите на очевидец, те били военнослужещи от една от страните в НАТО и разговаряли на английски. Автомобилът е повреден — хулиганите съсипали покрива, вратата на шофьора и др. части на автомобила.

 

Британците са задържани от общинската полиция.

 

«По случая се води следствие, започнат е наказателен процес във връзка с повреда на чуждо имущество, не коментираме от кои конкретни организации са задържаните», — заяви представителят на пресцентъра на РРУП Дайрис Анучинс.

 

Пресслужбата на общинската полиция по-късно разпространи съобщение, според което на улица А. Калнин са били задържани граждани на Великобритания.

 

Отбелязваме, че военните от НАТО не за първи път са задържани за хулиганство в страните от Прибалтика. През 2014 година кметът на латвийския град Вентспилс Айвар Лембергс сравни бойците от разположените в страната части на алианса с окупанти.

 

Според него, натовските моряци «в пияно състояние пикаеха на обществени места и по витрините, повръщаха, пиеха алкохол на обществени места, което у нас не е разрешено. Късаха цветята от градските градини, за да ги подаряват на проститутки».

 

Съобщи се също, че около един от нощните клубове в града е бил жестоко пребит военен от Холандия, травми са получили още няколко моряци — местни мъже, предполага се, че са защитавали съпругите си от посегателствата от страна на чуждите военни.

 

В петък на територията на Естония, Полша, Германия, Швеция, Финландия, а също в акваторията на Балтийско море започват ученията на НАТО Baltops 2016.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;