Противниците на «Северен поток-2» в Европа крещят за «заплаха от руско газово доминиране», но зад виковете се крият американските интереси, пише Handelsblatt.

 

Против строителството на газопровода е най-вече полското правителство, което се стреми да не допуска преки доставки на руски газ в Германия.

 

Варшава е срещу проекта не от лични интереси, а по-скоро следва указанията на Вашингтон, за да създаде в Европа благоприятна почва за купуването на американски втечнен газ, се отбелязва в статията.

 

Технологията на фракинга позволява на САЩ да получат големи обеми от шистов газ за експорт в Европа. Но плановете на Вашингтон  ще се осъществят само, ако «Северен поток-2» никога не бъде реализиран.

 

Мощността на газопровода е толкова огромна, че купуването на американския газ е без всякакъв смисъл за европейците, а значи, проектът противоречи на икономическите интереси на САЩ.

 

«Северен поток-2» напълно отговаря на интересите на Европа. Украйна, все по-погълната от национализма си, отдавна се превърна в риск за енергийната безопасност на ЕС.

 

Затова ЕС е силно заинтересован да получи стабилни доставки на газ без значение на ситуацията в Киев, подчертава изданието.

 

«Строителството на «Северен поток-2″ ще позволи да се отстрани този огромен риск за няколко години. Та маршрутът по дъното на Балтийско море  е не само най-кратък и евтин път за руския газ, но е и най-сигурен», завършва изданието.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;