Френският Сенат в сряда с болшинство прие резолюция с призив за облекчаване режима на санкции срещу Русия, предаде РИА Новости.

 

«За» гласуваха 302 сенатора, «против» — 16. Документът има препоръчителен характер.

 

Авторите му призовават правителството на Франция при обсъждането на въпроса за санкциите в Брюксел да настоява за постепенното смекчаване на санкционния режим в съответствие с изпълнението на минските съглашения за регулирането на Украйна.

 

Резолюцията препоръчва също да се отменят персоналните санкции срещу руските парламентаристи, за да се облекчи диалогът между двете страни.

 

Болшинството сенатори почти в един глас заявиха, че Русия е исторически партньор на Франция, и че двете страни се свързват с тесни културни, икономически и дипломатически връзки, но те решително осъждат действията на Москва по отношение на Украйна и настояват за изпълнение на минските съглашения за връщане на ситуацията в нормалното русло.

 

Заедно с това, санкциите в голяма степен демонстрираха своята неефективност, а също като с бумеранг удариха по френските предприятия заради ответните мерки от страна на Русия.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;