Неотдавна започна строителството на руската част от железопътния мост в района на град Тунцзян. Руските строителни отряди и техника вече пристъпиха към работа.

 

Сюй Цунпу, кореспондент на местната телевизия: Тук провинция Хейлунцзян граничи с река. Зад мен се намира руско-китайският тунцзянски железопътен мост. За две години Китай напълно построи своята част. Днес руснаците официално започват строителството на своя участък.

 

Със строителството на руската част от тунцзянския мост ще се заемат руските компании «Мост», «Рубикон» и др. Срокът за строежа е 24 месеца, общата стойност — около 9 милиарда рубли. Общата дължина на руско-китайския железопътен мост е 2 215 метра, от тях китайската част заема 1 886 метра, а руската — 329 метра.

 

В момента китайската част е в заключителния си етап. Планира се мостът да бъде завършен през юни 2018 година. През този мост ще премине железопътна линия, пресичаща границата на Русия и Китай. Той е разположен между китайския град Тунцзян и руския Нежнеленински. Планираната скорост е 100 км в час.

 

След като мостът бъде построен, той ще се превърне в основен икономически коридор между Китай, Русия и Монголия, а също маршрут за «Новия път на коприната», който ще премине през провинция Хейлунцзян.

 

Мостът обединява мрежата от железопътни линии в Северо-Източен Китай с руската Транссибирска магистрала в нов единен път от международно значение.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;