Членовете на Ислямска държава, вербувани от страните от Запада, все по-често се свързват със своите правителства с молба да им се помогне да се върнат у дома. Това съобщава изданието  The Wall Street Journal.
Американското издание пише, че причина за това е засилването на военната операция срещу ИД.
По-рано присъединилите си към организацията граждани на западни държави получиха висок статус, а също безплатна храна, жилище и дори автомобили.
Но с времето всичко това отстъпи пред авиоударите, оскъдната медицинска помощ, нередовната доставка на продоволствия…
Всичко това доведе до факта, че «ручейчето» хора, които по-рано се опитваха да се върнат у дома, сега се превърна в истински мощен поток.
Някои от тях успяват да избягат и да пресекат границата с Турция, където вече свободно могат да общуват с представителите на страните си.
Но болшинството от тях съумяват само да предадат съобщения, че молят за помощ.
Независимо от това, че желанието на бившите привърженици на ИД да се върнат по родните си държави все повече намалява числеността на бойците, то влече след себе си и други редица проблеми. На първо място — бягащите от ИД хора често не могат да пресекат турската граница, ако те по-рано не са се свързали с представителите на своите страни в Турция.
Освен това, дипломатите отбелязват, че те не могат да знаят за действителната дейност на тези хора. Всички избягали от ИД заявяват, че са се занимавали с хуманитарна помощ, но това, разбира се, не може да се провери.
 Всички тези, които са успели да попаднат в Турция, се задържат от власите там минимум месец, по време на който се разпитват. Едва след това те се предават на представителите на своите страни, чийто спецслужби също провеждат разпити.
С това се занимава разузнаването и вътрешната сигурност.
Разузнаването иска да разбере колкото се може повече за Ер-Рака, а силите на вътрешната сигурност — за терористичните мрежи вътре в страната.
Предпочитание се отдава на последното, защото всички се опасяват от повторение на терористичния акт в Париж.
Изданието отбелязва, че ИД заплашват да убият всеки, който се опита да избяга, като потвърждение на думите си демонстрират отрязаните глави на тези, които вече са предприели опит да избягат.
Бойците са поставили около Ер-Рака минни заграждения и блокпостове.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;