Лютви Местан обяви, че е поискал отвод на съдебния състав, който гледа регистрацията на партия ДОСТ, тъй като съдията поставял непрекъснато нови искания, които не отговарят на Закона за политическите партии, предаде БНР.

 

За пример Местан даде желанието на съда да се замени дума от устава на ДОСТ със синоним, за което се изисква обаче свикване на нова национална конференция.

 

«Ние настояваме да се спази законът за политическите партии, да се гледа производството по същество на насрочено открито заседание, в което да бъде призована българската прокуратура и да бъдем призовани и ние като заявители».

 

Лютви Местан каза още, че не се съмнява в независимостта на българския съд, но според него е недопустимо в работата на съда да се намесват политически партии и да оказват натиск.

 

«Това на първо място са крайно националистическите формации и ДПС. Второ, това са всички леви, всички проруски сили в българската политика, защото знаят много добре, че ние ще бъдем радикална натовска партия. И понеже предстоящите президентски избори ще представят в крайна сметка на балотажа един ярък сблъсък между евроатлантизъм и евразийските сили, то регистрацията на ДОСТ има пряко отношение към изхода от президентската надпревара».

Тагове: ; ; ; ; ; ;