Сирийската кампания увеличи интереса към руското оръжие, отбранителната промишленост на Русия работи блестящо, пише кореспондентът на австрийския вестник Der Standard Андре Балин.

 

Операцията в Сирия е наречена от журналиста рискована маневра, която обаче е успешна.

 

«Русия успя да подкрепи своя съюзник Башар Асад, да излезе от обявената от Запада изолация и да проведе рекламна кампания за своята отбранителна промишленост», — се казва в статията.

 

Разходите за бойните действия в Сирия са оценени приблизително на половин милиард евро.

 

През декември е подписан договор с Алжир за доставката на 12 бомбардировача Су-32, отбелязва Балин. Преговорите с Алжир продължиха осем години, но увеличиха оборотите си след сирийския «майсторски клас».

 

От руското оръжие се интересува не само Алжир. Както съобщи генералният директор на корпорацията «Ростех» Сергей Чемезов, поръчките към «Рособоронэкспорт» са нараснали до 48 милиарда долара.

 

Основните купувачи на руското оръжие са страните от Азия и Африка, в това число Китай, Индия, Виетнам, а също Египет, Алжир и Иран.

 

Заради въведеното от ООН оръжейно ембарго за Москва остава затворен пазарът за Либия. Но не е изключено скоро Русия да успее да компенсира загубите си от неосъществената сделка с Муамар Кадафи — на неотдавнашните преговори във Виена тя успя да се договори за частично снемане на ограниченията за доставката на оръжие за Триполи.

 

«Русия се стреми да извлече от това полза, шансовите й са големи», — заключава Белин.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;