Над 3,5 милиона подписа са събрани в Европа срещу Търговското споразумение между САЩ и Европейския съюз. У нас те са над 30 000, съобщи във Варна Ивайло Попов от сдружение «За земята», предаде БНР.
Еколозите издигнаха на площад «Независимост» в центъра на морската столица осемметров надуваем Троянски кон. Такава инсталация ще бъде поставена и в Пловдив, и в София. Ако споразумението бъде подписано ще има тежки последици за селското стопанство, производството на храни и екологията като цяло:
«Ние не гледаме на споразумението като някаква битка  между Щатите и Европа, кой е по-добър и кой е по-лош, за нас това по-скоро е една битка между големите корпорации, които имат интерес от дерегулиране на определени сектори и малкия бизнес и гражданите, които пък ще бъдем потърпевши затова нещо.
Затова е троянски кон, защото в началото споразумението беше разглеждано в пълна секретност и само суперлативи се чуваха на европейско ниво, както и на българско ниво от страна на политиците. Никой не дискутираше в Европа преди проблемите, а за съжаление в България все още нито в Народното събрание, нито в министерствата тече сериозен диалог или поне публичен диалог, за да видим къде са проблемите и какво иска  България».
В центъра на Варна сдружението «За земята» показа и пътуващата изложба «Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции вежду САЩ и Европа и хранителната зависимост.»

Тагове: ; ; ; ; ; ;