1,5 млн. души остават извън мерките на правителството за защита от енергийна бедност, алармираха от КТ „Подкрепа“, съобщи БНР. От синдиката посочват, че България е рекордьор в Евросъюза по брой на домакинствата, които не могат да плащат комуналните си сметки и да поддържат домовете си топли.
От «Подкрепа» заявиха, че енергийно бедните у нас са два милиона и шестотин хиляди души, а това е с милион и половина повече от броя на хората, които правителството планира да подпомага заради риска от покачване на цената на тока, произтичащ от либерализацията на електроенергийния пазар. От синдиката смятат, че дори онези, които ще бъдат подпомагани с енергийни помощи по сметките на правителството, около милион и сто хиляди души, няма да получат адекватна социална защита.
 
«Какво предвижда Министерство на енергетиката, да покрие 70 процента само от цената на електроенергията, но не цялата цена, тоест не всички потребени киловати, а само на сто киловата от тях. Защо това е малко? Защото средното потребление на българското домакинство е над триста киловата» – обясни юристът на «Подкрепа»
Ваня Григорова. Тя допълни, че нито министерствата, нито електроразпределителните дружества, нито Статистическият институт са дали данни за енергийно бедните у нас, които да позволят общата картина по този въпрос да стане по-ясна. Григорова съобщи, че в европейските държави с по-добри социални политики енергийно бедните са по малко.
Какво се случва у нас.
«Броят на подпомогнатите лица през 2015-а намалява с 21 процента спрямо на броя подпомогнати лица през 2007 година».
От «Подкрепа» настояват мерките спрямо енергийно бедните да се прецизират съобразно състоянието на жилищата им, здравословния им статус, техните доходи, потреблението им и процента сред тях с просрочени комунални сметки.

Тагове: ; ; ; ; ; ;