Министерството на външните работи на Гърция осъди като регресивно и граничещо с фанатизъм решението на управляващите в Турция по време на Рамадана да се чете Корана в църквата Света София в Истанбул.

 

«Осъждаме като регресивни обявените от турските власти планове да се чете Корана в събора Света София в Истанбул по случай на Рамадана», — се казва в изявлението на МВнР на Гърция.

 

«Настойчивото решение, граничещо с фанатизъм, да се проведат мюсюлмански обреди в паметник на световното културно наследство са неразбираеми за нас и са проява на неуважение и липса на връзка с реалността. Подобни действия са несъвместими със съвременните демократични и светски общества», — добавя МВнР на Гърция.

 

Съборът Света София в Константинопол над хиляда години е най-големият храм в християнския свят.

 

След завземането на Константинопол и падането на Византийската империя съборът е превърнат в джамия, но от 1934 година с декрет на основателя на съвременната турска държава Ататюрк сградата е превърната в музей и е включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган преди няколко дена заяви, че по време на месеца на мюсюлманския пост Рамадан ежедневно ще се чете Корана в Света София.

 

На 6 юни за първи път от 1934 година имамът чете в Света София Корана, а молитвата от византийската християнска светиня се транслираше от държавния телевизионен канал TRT.

 

Действията предизвикаха острата реакция на Гърция.

 

Медиите нарекоха това «цинична провокация».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;