В очакване на срещата на НАТО управляващите в Полша подгряват антируските настроения в страната и провеждат «обширна мобилизация» на населението, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Полското правителство се опитва да представи срещата във Варшава като «събитие на века», което гражданите трябва да отбележат по съответстващия начин.

 

Сред «празничните мероприятия» за планирани масови фестивали на Националния стадион, в които ще участват няколко хиляди човека, отбелязва авторът на статията.

 

Вълната на «мобилизация» се прехвърли и върху образованието. В полските училища се провеждат «уроци за НАТО», които трябва не просто да запознаят учениците с дейността на организацията, но и да ги приучат да вземат решения за разполагането в своя регион на военни бази на алианса, пише изданието.

 

Полските ученици също участват в подготовката на антикомунистически представления и специфични спортни мероприятия, такива като народен пробег в памет на полските въстаници.

 

Освен това, с подкрепата на правителството се провеждат исторически реконструкции, по време на които поляците се сражават със съветските войници и последните са напълно избити, се казва в статията.

 

«И макар подобни мероприятия да са провеждани в страната и по-рано, сега те имат грандиозни мащаби и по размаха си напомнят обширната кампания, която се провеждаше в украинските училища в навечерието на кризата», — завършва изданието.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;