РИМ, 7 юни- Нюз Фронт. Съветът на италианската област Лигурия на заседанието си във вторник ще разгледа проекта на резолюцията с призив към правителството на Италия да осъди политиката на ЕС по въпроса за Крим и да поиска сваляне на санкциите срещу Русия.

 
Съответният документ е бил внесен в законодателния орган на от партия » Лига Север» (ЛС), а подписите си вече са поставили 16 от 31 члена на областния съвет, представляващи всички партии от управляващото мнозинство в Лигурия.

 

Лигурия е вече вторият регион на Италия, чието ръководство изнася на дневен ред въпроса за необходимостта от признаването на правото на Крим за самоопределение и отмяната на санкциите, които нанесохо и продължават да нанасят сериозни икономически загуби на икономиката на Италия.

Припомняме, че на 18 май аналогична резолюция прие областния съвет Венето, чийто автор е италианския депутат Стефано Валдегамбери.

 

 

19

 

 

 

 

 

Бившия депутат на парламента на Италия Едуардо Рикси (Edoardo Rixi), заяви, че приемането на подобна резолюция ще стане важен икономически сигнал, предии всичко за Европа, която следва да възстанови пълноценния и открит диалог с Русия.

В случай на одобрение на проекта на резолюцията, председателят на областния съвет на Лигурия и главата на региона ще бъдат упълномощени да водят активна работа с правителството и парламента на Италия, с институциите в Евросъюза, с цел преразглеждане на отношенията между ЕС и РФ, а също така да съдействат за създаване на комитет по събиране на подписи за отмяна на антируските санкции.

 

Освен това, с този документ съветниците от ЛС призовават правителството на Италия » да осъди международната политика на Евросъюза по отношение на Крим», настоявайки да бъде призната волята, изразена от кримския народ на общенародния референдум.
След Венеция и Лигурия аналогичен проект на резолюция трябва да бъде разгледан и от областния съвет на Ломбардия.

 

 

 

 

 

 

 

 

Очаква се, че във вторник документът, под който са се подписали всички областни съветници от партия » Лига Север», ще бъде официално внесен в регионалният законодателен орган. Датата за гласуването в Ломбардия за сега не е известна, но както поясни секретарят на » Лига Ломбардия- Лига Север», пепутатът от националния парламент Паоло Громолди (Paolo Grimoldi),

датата ще бъде назначена след заседанието на ръководителите на партийни групи.

 

Крим и Севастопол влязоха в състава на Русия след резултатите от референдума през март 2014 година. Присъединяването на Крим към Русия, или «завръщането на Крим вкъщи» подкрепиха 96,77% кримчани и 95,6 % севастополци.

Външният министър на Русия Сергей Лавров нееднократно заявява, че жителите на Крим по демократичен път, в пълно съответствие с международното право и Уставът на ООН са гласували за възсъединяването с Русия, която уважава и приема този избор, и това решение е реалност, с която е необходимо да се съобразяват.

 

 

Очаквайте подробности по темата за свалянето на антируските санкции и признаването на руския статус на Крим в Европа.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;