Ракетните комплекси «Искандер» се намират в списъка на продукцията, забранена за експорт, независимо от интереса на военните от Саудитска Арабия, те няма да се продават зад граница. Това заяви в интервю за изданието  «Коммерсантъ-Власть» генералният директор на държавната корпорация «Ростех» Сергей Чемезов.

 

Той отбеляза още, че «това е сериозно настъпателно оръжие, способно да носи ядрен боен заряд».

 

«Саудитците постоянно питат за него, но «Искандер» е в списъка на продукцията, забранена за експорт, изключение за тях въобще нямаме намерение да правим», — каза Чемезов.

 

През април 2016 година Министерството на отбраната на Русия публикува видео от бойния пуск на ракетите от оперативно-тактическия ракетен комплекс «Искандер-М».

 

«ИСКАНДЕР-М»

«Искандер-М» е предназначен за унищожаване от разстояние до 500 км на такива цели, като ракетни комплекси и реактивни системи за залпов огън, далекобойна артилерия, командни пунктове и свързочни възли, а също самолети и хеликоптери.
«Искандер-М» съществено превъзхожда най-добрите чужди аналози по своята точност, ефективност, оперативност в подготовката на ракетите и други характеристики.
ОТРК може да бъде снабден с различи типове ракети.
Комплексът преодолява противоракетната отбрана на противника.
Ракетата маневрира с високо пренатоварване и лети по непредсказуема за противника траектория.

Тагове: ; ; ; ; ; ;