Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия, милиардерът Доналд Тръмп разкритикува политиката на САЩ в Либия, наричайки резултата от действията на Съединените Щати катастрофа.
«Факт е, че в Либия стана катастрофа от гледна точка на решенията, които САЩ взеха за страната», — цитира думите му ТАСС.
Милиардерът заяви, че в момента Ислямска държава владее либийския нефт.
«Ние не можем да спрем ИД да продава нефт, не можем да спрем да получават и печалба от това», добави Тръмп.
«Политиката на САЩ в Либия е позорно слаба. По-лошо от това няма накъде», — направи извода си Тръм.
В същото време, на фона на активните усилия на американското ръководство отново да нахлуе в Либия под предтекст, че ще се бори срещу Ислямска държава и ще помага на новосформираното правителство на националното съгласие, ето каква изненада поднесе на администрацията на Обама самото либийско правителство.

 

Премиерът на Либия Фаиз Сарадж изключи възможността от чуждестранна военна намеса за борба с бойците от ИД в страната. Това съобщи в неделя агенция  France-Presse.

 

«Истина е, че се нуждаем от помощта на международната общност във войната ни с тероризма, истина е, че ще я получим. Но ние не говорим за чуждестранна военна намеса в Либия, — цитира агенцията изявлението на Сарадж. — Имаме интерес да получаваме разузнавателна информация, снимки от спътници и техническа подкрепа, но е и от бомбардировки».

 

«Подходът ни към възстановяването на страната се базира на три стълба: икономика, сигурност и национално съгласие, които гарантират стабилност и примирие в страната. Знаем, че недостатъчното разбиране между различните страни вече практически доведе до разкол Либия. Но работим, за да можем отново да обединим страната», добави той.

 

Всичко това говори не само за миналата катастрофа, спретната от САЩ за Либия, но и за настоящата недалновидна, егоистична, експанзионистична и зловеща политика на Вашингтон.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;