Информацията за плановете на Берлин да причисли Москва към съперниците си предизвиква съжаление и тревога, заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

 

По-рано стана ясно, че правителството на Германия за първи път от 2006 година се готви да обнови «Бялата книга» — ръководството за политиката на националната сигурност. Съставеният от Министерството на отбраната 80-страничен документ е бил координиран с останалите силови структури, в резултат в него са били внесени редица ключови промени, в това число относно Русия — Москва вече се счита не за партньор, а за съперник, пише Die Welt.

 

«Ако информацията за новата редакция на «Бялата книга» съответства на действителността, то това може да предизвика и съжаление, и тревога едновременно. Съжаление — защото, ако това съответства на действителността, то става дума за очевидно неразбиране същността на позицията на Русия, която е добре известна, която е последователна и която е насочена не към конфронтация, а към създаване на атмосфера на взаимодействие и взаимоизгодно сътрудничество на европейския континент», — каза Песков пред журналисти, коментирайки публикациите в средствата за масова информация.

 

«И тревога — защото такава позиция, която се основава на неразбиране, а може би и на някаква неправилна информация, такава позиция може да доведе до конфронтационни действия, които по никакъв начин няма да съдействат за взаимното доверие и сътрудничество между страните»,  — добави той.

 

По-рано членът на комитета по международните въпроси към Съвета на Федерациите на Русия Игор Морозов отбеляза, че «Бялата книга» — това са само размисли за външната политика, а не официален документ. Сенаторът призова да се обръща внимание на реалните стъпки от страна на Германия.

Първият заместник председател на комитета по отбрана и сигурност към Съвета на федерациите Франц Клинцевич на свой ред заяви, че Русия ще реагира на решението на немските власти. Той добави, че в действителност Берлин вече отдавна се държи към Москва като към противник.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;