Президентът на Турция Реджеп Ердоган отново се нахвърли с критика към Германия за признаването за геноцид на масовото убийство на арменци през 1915 година, съобщи  Daily Sabah.

 

«Германия! Ще повторя още веднъж — вие сте длъжни да дадете отчет за изтреблението на над 100 хиляди намибийци», — заяви турският лидер по време на речта си в истанбулския университет, носещ името на Сабхатин Заим.

 

Ердоган отново припомни за холокоста, добавяйки че Германия е длъжна да се изкаже за геноцида над арменците «най-накрая след всички».

 

«Нашата история не е история на масови убийства, нашата история — това е история на милосърдието и състраданието, с това ние се различаваме от Германия», — резюмира критиката си Ердоган.

 

Намибийският геноцид — убийството през 1904-1907 г. от колониалните войски на кайзерова Германия до 80 % от населението на племената гереро (банту) и нама (хотеноти) в Юго-Западна Африка по време на жестокото потушаване на народното въстание. През 2004 година Германия призна за геноцида в Намибия.

 

Немският парламент на 2 юни прие резолюция за признаването на геноцида над арменците, документът бе подкрепен от болшинството депутати — против бе само един депутат, още един се въздържа при гласуването.

 

Това предизвика негативната реакция на Турция: Анкара незабавно отзова посланика си в Берлин, президентът Ердоган заяви, че решението на парламента на Германия ще окаже сериозно влияние върху отношенията между двете страни, а турското външно министерство нарече приемането на резолюцията «позорно решение» и «образец на невежество и неуважение на закона».

 

В Истанбул около сградата на генералното консулство на Германия се извърши протестна акция.

 

Турция традиционно отхвърля обвиненията за преследване на арменци и твърди, че жертви на трагедията през 1915 година са били както арменци, така и турци. Но масовите убийства са признати за геноцид и са осъдени от над 20 държави. Първи това направи Уругвай през 1965 година, след това последваха Кипър, Русия, Канада, Ливан, Белгия, Франция, Гърция и още редица страни, а също Европейският парламент, Съветът на Европа, Световният Съвет на църквите.

Петя Паликрушева

 

Така приложените снимки са оригинални и документират масовото избиване на арменците през 1915 година.

За избиването на други народи в Османската империя дори не става дума.

Ако това е «милосърдие и състрадание», значи Ердоган трябва да се подложи спешно на лечение.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;